Achterstallig loon: te weinig, te laat of geen salaris ontvangen
Als uw werkgever u te weinig of te laat salaris uitbetaalt, spreken we over ‘achterstallig loon’. Daar kan Verweij Juristen u bij helpen! Achterstallig loon kent vele vormen. Te denken valt aan het simpelweg niet of te laat uitbetalen van uw salaris, maar het kan ook zijn dat u helemaal geen salaris heeft ontvangen van uw werkgever. Terwijl u hier volgens de cao of arbeidsovereenkomst wel recht op heeft. Daarnaast kunt u denken aan toeslagen die stelselmatig niet worden uitbetaald. Denk hierbij aan onterecht ontslag, te weinig vakantiegeld of een werkgever die zich niet aan het Wettelijk Minimum Loon houdt
Achterstallig loon vorderen
Doorgaans wordt uw loon op een vaste dag gestort op uw bankrekening. Dit kan wekelijks, 4-wekelijks of maandelijks plaatsvinden. Gebeurt dit meer dan drie dagen later dan wanneer het normaal op uw rekening moet staan, is er feitelijk al sprake van achterstallig loon. Wij kunnen voor u beoordelen of er in uw specifieke situatie daadwerkelijk sprake is van achterstallig loon. Als wij constateren dat er in uw geval sprake is van achterstallig loon, kunnen wij dit voor u vorderen bij uw werkgever. De wettelijke termijn om aanspraak te maken op achterstallig loon is 5 jaar. Tot 5 jaar terug kan er dus achterstallig loon worden opgeëist.
Brief opstellen bij achterstallig loon
Wij zijn specialisten op het gebied van arbeidsrecht en door onze ruime kennis van jurisprudentie kunnen we goed inschatten welk verweer doel kan treffen en wat mogelijk is. Wij kunnen voor u een krachtige brief opstellen en deze naar uw werkgever sturen indien er sprake is van achterstallig loon. Met de juiste uitleg en verwijzingen naar de wet of cao zal een werkgever vaak inzien dat er sprake is van achterstallig loon en overgaan tot betaling. Er hoeft immers ook geen sprake te zijn van opzet aan de kant van de werkgever.
Kantonrechter inschakelen bij achterstallig loon?
Is uw werkgever niet bereid uw achterstallig loon te betalen, ondanks dat wij hem of haar hebben aangeschreven? Dan dwingen wij voor u een loonvordering af middels een gang naar de kantonrechter. Hierbij doen wij ook een beroep op de wettelijke verhoging van het achterstallig loon inclusief wettelijke rente en eventuele incassokosten. Deze wettelijke verhoging kan al gauw oplopen tot wel 50% over het loon dat u te laat of te weinig hebt ontvangen. Deze zogenaamde loonsverhoging wegens vertraging is bedoeld als stok achter de deur om de werkgever op tijd te laten betalen en achterstallig loon te voorkomen. Indien al deze posten door de kantonrechter aan u worden toegewezen, dekken deze meestal alle juridische kosten die u heeft moeten maken.
Aarzel dus niet als u het vermoeden heeft dat er bij u sprake is van achterstallig loon. Neem contact met ons op, zodat u krijgt waar u recht op heeft.