Huurrecht

Het huurrecht is een breed en complex rechtsgebied voor zowel verhuurders als huurders. In tegenstelling tot andere rechtsgebieden gelden voor de huur en verhuur van onroerend goed namelijk veel dwingendrechtelijke en semidwingenrechtelijke wetsartikelen. Hierdoor hebben partijen die een huurovereenkomst met elkaar aangaan enerzijds veel wettelijke vereisten waaraan men moet voldoen, terwijl anderzijds partijen contractvrijheid hebben bij het opstellen van de overeenkomst.

Een verhuurder van een woning heeft bij het opstellen van een huurovereenkomst dan ook niet veel mogelijkheden om van de wettelijke bepalingen af te wijken. Deze wettelijke bepalingen zijn namelijk specifiek bedoeld om de huurder te beschermen. Doordat partijen hiervan niet altijd op de hoogte zijn bij het sluiten van een huurovereenkomst, komt het regelmatig voor dat er afspraken worden gemaakt die juridisch niet mogelijk zijn. Daarnaast wijkt de regelgeving voor woonruimte, winkelruimte en kantoorruimte onderling sterk af. Kortom wat in de ene overeenkomst mag, kan niet altijd bij de ander.

Waarom Verweij Juristen?

  • Landelijke Dekking
  • Eerste adviesgesprek gratis en geheel vrijblijvend
  • Onze tarieven zijn transparant, helder en duidelijk
  • Betaalbaar juridisch advies van deskundige juristen
  • Altijd binnen 24 uur een reactie

Neem contact op

Naast het opstellen van een huurovereenkomst komt het regelmatig voor dat huurder en verhuurder met elkaar in conflict komen. Denk bijvoorbeeld aan verhoging van de huur door de verhuurder, achterstallig onderhoud, de opzegtermijn, het terugvorderen van een borg of gebreken aan het gehuurde zoals overlast van de buren of lekkage. Echter niet enkel huurders, maar ook verhuurders kunnen op het gebied van huurrecht de nodige problemen ervaren. Huur die niet betaald wordt, huurders die overlast bezorgen, huurders die schade aan het onroerend goed toebrengen of strafbare feiten in het verhuurde plegen. Dit kan voor beide partijen tot vervelende situaties leiden. Om deze reden is het van groot belang vooraf deskundig advies in te winnen over de juridische aspecten van huurovereenkomsten en huurgeschillen omdat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Dankzij onze ruime kennis van jurisprudentie en expertise op het gebied van het huurrecht kunt u erop vertrouwen dat uw belangen bij ons in goede handen zijn. Of u nu huurder of verhuurder bent, wij kijken samen met u wat de gewenste oplossing is. Hierbij kijken we ook altijd naar de mogelijkheid om tot een oplossing te komen zonder een langdurige en kostbare procedure. Mocht het toch komen tot een procedure, dan begeleiden wij u hierbij en zorgen voor een juiste afwikkeling van zaken. In alle gevallen zoeken wij naar een adequate oplossing die u het meeste oplevert en het minste kost. Door snel te reageren kunnen wij u helpen om hetgeen waar u recht op heeft, alsnog en zo spoedig mogelijk voor elkaar te krijgen.

Wilt u uw zaak aan ons voorleggen of wilt u gewoon weten wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op via het contactformulier, per e-mail of telefoon. U krijgt altijd binnen 24 uur van ons een reactie. Een eerste advies is daarnaast gratis en geheel vrijblijvend u zit dus nergens aan vast.

Onderstaand vindt u enkele voorbeelden waarbij wij u kunnen adviseren of bijstaan met betrekking tot het huurrecht