Onregelmatigheidtoeslag
Onregelmatigheidstoeslag (ORT) is een in de CAO, of in de arbeidsovereenkomst, vastgelegde financiële vergoeding voor het werken op onregelmatige uren. De ORT is afhankelijk van de tijden en de dagen waarop gewerkt wordt. Zo kan de onregelmatigheidstoeslag hoger zijn voor nachtwerk of op feestdagen. Het extra bedrag kan een vaste toeslag zijn per maand of berekend worden over de gewerkte uren.
Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van regels die gelden voor onregelmatigheidstoeslag. Een rechter kan namelijk afdwingen dat u dit met terugwerkende kracht terugbetaalt als u op een incorrecte manier onregelmatigheidstoeslag hebt uitbetaald. Dit kan tot een periode van maximaal 5 jaar!
Wanneer wordt onregelmatigheidstoeslag uitgekeerd?
Een onregelmatigheidstoeslag is geen overwerkvergoeding. Onregelmatige diensten hebben namelijk te maken met werken op onregelmatige tijden, zoals ploegendiensten, in plaats van een uurtje langer doorgaan om werk af te krijgen.
Deze toeslag wordt uitbetaald op arbeidstijden die beschouwd worden als onregelmatig. Zoals bijvoorbeeld zaterdagen, zondagen, feestdagen, avond-, nachtdiensten en hele vroege ochtenddiensten.
Voor welke sectoren geldt deze vergoeding voor onregelmatige dienst?
Niet iedereen heeft recht op een onregelmatigheidstoeslag. Werkt u op basis van een 0-uren contract? Dan is de kans groot dat u regelmatig onregelmatige uren of een onregelmatige dienst werkt, maar dit betekent niet direct dat u dan onregelmatigheidstoeslag ontvangt.
De onregelmatigheidstoeslag wordt vaak uitbetaald in de medische sector, zoals in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (vvt), maar ook hospices. Daarnaast worden ze vaak uitbetaald in industriële organisaties. In de arbeidsovereenkomst staat beschreven wat de manier is om de onregelmatigheidstoeslag te berekenen. Dit kan door middel van een vaste toeslag of een toeslag over de gewerkte uren.
Hoe werkt de ORT met bovenwettelijke vakantiedagen?
Normaal gesproken ontvangt u bij een werkweek van 40 uur, 20 vakantiedagen per jaar. Sommige werkgevers geven nog een aantal vakantiedagen daar bovenop, dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen. Over een bovenwettelijke vakantiedag moet ook onregelmatigheidstoeslag betaald worden als dat bij normale vakantiedagen ook gebeurt. Toch zijn veel werkgevers geneigd om alleen over de 20 wettelijke vakantiedagen ORT te betalen. Let hier dus op als er afspraken gemaakt worden over onregelmatige arbeidstijd in uw arbeidsovereenkomst.
Wat kan Verweij Juristen voor u doen?
Zowel voor werkgevers als voor werknemers staat Verweij Juristen klaar om te ondersteunen bij het onderwerp onregelmatigheidstoeslag. Werkgevers kunnen bij ons terecht voor vragen over het recht op onregelmatigheidstoeslag. Ook kunnen we u helpen bij het berekenen van ORT met terugwerkende kracht.
Daarnaast kunnen werknemers bij ons terecht. Bent u van mening dat u over uw gewerkte uren ORT zou moeten ontvangen, omdat dit bijvoorbeeld zo in uw collectieve arbeidsovereenkomst is opgenomen? Is uw salaris verhoogd en wilt u weten wat het effect hiervan is op het berekende bedrag? Of is uw vaste toeslag niet doorberekend in vakantie en verlofuren? Dan helpen wij u graag met advies. Neem contact met ons op voor advies; bij ons is het eerste contact altijd vrijblijvend én gratis!
Ons kantoor zit in Rotterdam, maar we kunnen u ook via de telefoon of per e-mail helpen. Naast juridisch advies kunt u ook bij ons terecht voor rechtshulp of voor een samenwerkende scheidingsadvocaat!
Hoe werkt de ORT met bovenwettelijke vakantiedagen?
Normaal gesproken ontvangt u bij een werkweek van 40 uur, 20 vakantiedagen per jaar. Sommige werkgevers geven nog een aantal vakantiedagen daar bovenop, dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen. Over een bovenwettelijke vakantiedag moet ook onregelmatigheidstoeslag betaalt worden als dat bij normale vakantiedagen ook gebeurt. Toch zijn veel werkgevers geneigd om alleen over de 20 wettelijke vakantiedagen ORT te betalen, let hierop als er afspraken gemaakt worden over onregelmatige arbeidstijd tijdens uw arbeidsovereenkomst.
Wat kan Verweij Juristen voor u doen?
Zowel voor werkgevers als voor werknemers staat Verweij Juristen klaar om te ondersteunen bij het onderwerp ORT. Werkgevers kunnen bij ons terecht voor vragen over het recht op onregelmatigheidstoeslag. Ook kunnen we u helpen bij het berekenen van ORT met terugwerkende kracht. Daarnaast kunnen werknemers bij ons terecht. Bent u van mening dat u over uw gewerkte uren ORT zou moeten ontvangen, omdat dit bijvoorbeeld zo in uw collectieve arbeidsovereenkomst is opgenomen? Of is uw vaste toeslag niet doorberekend in vakantie en verlof uren? Dan helpen wij u graag met advies. Neem contact met ons op voor advies, bij ons is het eerste contact altijd vrijblijvend én gratis!
Ons kantoor zit in Rotterdam, maar we kunnen u ook via de telefoon of per e-mail helpen. Naast juridisch advies kunt u ook bij ons terecht voor rechtshulp of voor een samenwerkende scheidingsadvocaat!