Onregelmatigheidtoeslag

ORT (onregelmatigheidstoeslag) is een in de CAO of in de arbeidsovereenkomst vastgelegde vergoeding voor het werken op onregelmatige uren. De ORT is afhankelijk van de tijden waarop gewerkt wordt en de dagen. Zo kan de ORT hoger zijn voor nachtwerk of op feestdagen. Het extra bedrag kan een vaste toeslag zijn per maand of berekend worden over de gewerkte uren.

Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van regels die gelden voor onregelmatigheidstoeslag. Een rechter kan namelijk afdwingen dat u dit met terugwerkende kracht terugbetaald als u op een incorrecte manier onregelmatigheidstoeslag hebt uitbetaald. Dit kan tot een periode van maximaal vijf jaar!

Waarom Verweij Juristen?

  • Landelijke Dekking
  • Eerste adviesgesprek gratis en geheel vrijblijvend
  • Onze tarieven zijn transparant, helder en duidelijk
  • Betaalbaar juridisch advies van deskundige juristen
  • Altijd binnen 24 uur een reactie

Neem contact op

Wanneer wordt onregelmatigheidstoeslag uitgekeerd?

Een ORT is geen overwerkvergoeding. Onregelmatige diensten hebben namelijk te maken met werken op verschillende tijden, zoals ploeg diensten, in plaats van een uurtje langer werken om werk af te krijgen.

Deze toeslag wordt uitbetaald op arbeidstijden die beschouwd worden als onregelmatig. Zoals bijvoorbeeld zaterdagen, zondagen, feestdagen, avond-, nachtdiensten en hele vroege ochtenddienste

Voor welke sectoren geldt onregelmatigheidstoeslag?

Niet iedereen heeft recht op een onregelmatigheidstoeslag. Werkt u op een 0-uren contract? Dan is de kans groot dat u onregelmatige uren of onregelmatige diensten draait, maar dit betekent niet direct dat u dan onregelmatigheidstoeslag ontvangt.

De ORT wordt vaak uitbetaald in de medische sector, zoals in verzorgingshuizen of hospices. Daarnaast worden ze ook vaak uitbetaald in industriële organisaties. In de arbeidsovereenkomst staat de manier van ORT berekenen beschreven. Dit kan door middel van een vaste toeslag of een toeslag over de gewerkte uren.

Hoe werkt de ORT met bovenwettelijke vakantiedagen?

Normaal gesproken ontvangt u bij een werkweek van 40 uur, 20 vakantiedagen per jaar. Sommige werkgevers geven nog een aantal vakantiedagen daar bovenop, dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen. Over een bovenwettelijke vakantiedag moet ook onregelmatigheidstoeslag betaalt worden als dat bij normale vakantiedagen ook gebeurt. Toch zijn veel werkgevers geneigd om alleen over de 20 wettelijke vakantiedagen ORT te betalen, let hierop als er afspraken gemaakt worden over onregelmatige arbeidstijd tijdens uw arbeidsovereenkomst.

Wat kan Verweij Juristen voor u doen?

Zowel voor werkgevers als voor werknemers staat Verweij Juristen klaar om te ondersteunen bij het onderwerp ORT. Werkgevers kunnen bij ons terecht voor vragen over het recht op onregelmatigheidstoeslag. Ook kunnen we u helpen bij het berekenen van ORT met terugwerkende kracht. Daarnaast kunnen werknemers bij ons terecht. Bent u van mening dat u over uw gewerkte uren ORT zou moeten ontvangen, omdat dit bijvoorbeeld zo in uw collectieve arbeidsovereenkomst is opgenomen? Of is uw vaste toeslag niet doorberekend in vakantie en verlof uren? Dan helpen wij u graag met advies. Neem contact met ons op voor advies, bij ons is het eerste contact altijd vrijblijvend én gratis!

Ons kantoor zit in Rotterdam, maar we kunnen u ook via de telefoon of per e-mail helpen. Naast juridisch advies kunt u ook bij ons terecht voor rechtshulp of voor een samenwerkende scheidingsadvocaat!