Verjaring vordering

In de praktijk komt het weleens voor dat u een product of dienst afneemt bij een ondernemer die met u afspreekt om uw rekening later toe te sturen. Vanwege alle drukte die de bedrijfsvoering met zich meebrengt, vergeet de ondernemer echter uw factuur na te sturen. Uiteindelijk komt de ondernemer achter zijn vergissing en besluit alsnog, een flinke tijd later, de betreffende factuur uw kant op te sturen. Dit gebeurt echter op een moment dat u allang vergeten bent dat u überhaupt nog aan deze vordering moet voldoen. U vraagt zich wellicht op zo’n moment af of u na zoveel tijd nog steeds verplicht bent om deze rekening te betalen.

Waarom Verweij Juristen?

  • Landelijke Dekking
  • Eerste adviesgesprek gratis en geheel vrijblijvend
  • Onze tarieven zijn transparant, helder en duidelijk
  • Betaalbaar juridisch advies van deskundige juristen
  • Altijd binnen 24 uur een reactie

Neem contact op

Verjaringstermijn vordering?

Aan een openstaande vordering of factuur is in Nederland een verjaringstermijn verbonden. Dit houdt kortgezegd in dat een openstaande factuur of vordering kan verjaren en dus niet eeuwig geldig is. Indien de ondernemer uw rekening verstuurt buiten deze verjaringstermijn, dan is deze bij wet verjaard en valt deze door de ondernemer niet meer af te dwingen. Bij deze verjaringstermijn maakt de wet echter wel een onderscheid tussen zakelijke klanten en consumenten.

Verjaringstermijn vordering zakelijke klant

Bij zakelijke klanten verjaart een vordering of factuur 5 jaar nadat de betalingstermijn is verstreken. De betalingstermijn is doorgaans 14 tot 30 dagen na de factuurdatum.

Verjaringstermijn vordering consument

Bij een consumentenkoop geldt een kortere verjaringstermijn van 2 jaar. Hiervan is sprake wanneer een particulier een koopovereenkomst sluit met een professionele verkoper. Het moet hier dan gaan om consumptiegoederen zoals levensmiddelen of elektronica, maar ook gas en elektra vallen hieronder. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een laptop of een bankstel. Uitzonderingen van deze verkorte verjaringstermijn zijn diensten en reizen. Als u als particulier een reis boekt bij een reisbureau, online vliegtickets boekt of een verzekering afsluit, dient u wel rekening te houden met een verjaringstermijn van 5 jaar.

Verjaring vordering voorkomen door stuiting van verjaring

Als ondernemer kunt u voorkomen dat uw vordering of rekening komt te verjaren door een schriftelijke aanmaning (of schriftelijke mededeling) te sturen naar de debiteur. Hierin dient u duidelijk aan te geven dat u nog steeds betaling van de geleverde dienst of product verwacht. Zodra u op deze manier actie onderneemt, zal de verjaringstermijn opnieuw lopen. Dit noemt men ook wel stuiting. Verstandig is daarbij om de brief te allen tijde aangetekend te versturen. Met een aangetekende brief kunt u hiervan bewijzen overleggen.

Verjaring vordering en incassobureaus

Spijtig genoeg zijn veel malafide incassobureaus op de hoogte van het feit dat behoorlijk wat mensen niet afweten van het bestaan van een verjaringstermijn. Ondanks dat een vordering verjaard is, trachten zij vaak ten onrechte via een incassotraject de vordering te verhalen op de debiteur. Een rechter kan namelijk zelf geen beroep op verjaring van een vordering doen, maar kan dit enkel doen indien de debiteur hiervan op de hoogte is en zelf een beroep op verjaring doet. Om deze reden is het verstandig om een jurist in te schakelen met verstand van zaken, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heeft u een rekening ontvangen en vraagt u zich af of deze is verjaard? Of bent u ondernemer en heeft u hulp nodig bij het innen van uw openstaande vorderingen? Onze specialisten staan u met hun ervaring en expertise op het gebied van incasso graag bij. Zowel het MKB als particulieren kunnen bij ons terecht. Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op!

Verjaring vordering voorkomen door stuiting

Als ondernemer kunt u voorkomen dat uw vordering of rekening komt te verjaren door een brief te sturen naar de debiteur waarin duidelijk aangegeven is dat u nog steeds betaling van de geleverde dienst of product verwacht. Dit noemt men ook wel stuiting. Verstandig is daarbij om de brief ten alle tijden aangetekend te versturen zodat, indien noodzakelijk, u hiervan bewijzen kunt overleggen.

Verjaring vordering en incassobureaus

Spijtig genoeg zijn veel malafide incassobureaus op de hoogte van het feit dat veel mensen niet afweten van het bestaan van een verjaringstermijn. Ondanks dat een vordering verjaard is, trachten zij vaak ten onrechte via een incassotraject de vordering te verhalen op de debiteur. Een rechter kan namelijk zelf geen beroep doen op verjaring van een vordering, maar kan dit enkel doen indien de debiteur hiervan op de hoogte is en zelf een beroep op verjaring doet. Om deze reden is het verstandig om een jurist in te schakelen met verstand van zaken, zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Heeft u een rekening ontvangen en vraagt u zich af of deze is verjaard? Of bent u ondernemer en heeft u hulp nodig bij het innen van uw openstaande vorderingen? Onze specialisten staan u met hun ervaring en expertise op het gebied van incasso graag bij. Zowel het MKB als particulieren kunnen bij ons terecht. Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op!